Humle förlag

Sannsagor från Åsen

Sannsagor från Åsen av Rolf Johansson

Titel: Sannsagor från Åsen
Författare: Rolf Johansson
Ebok ISBN: 9789198678543

Sannsagor från Åsen är en samling verklighetsbaserade berättelser från trakten kring Hallandsåsen. De omges av en ramberättelse där några av 1930-talets mest namnkunniga författare figurerar. Boken är illustrerad med fotografier och teckningar. Den tryckta upplagan gavs ut 2023 av Proenter. Eboken publicerades av Humle 2024.


Baksidestext

En höstvecka 1934 träffas stora delar av den tidens författarelit på det litterära gästgiveriet i Margretetorp för att berätta historier och umgås. Skribenten och litteraturkritikern Fredrik Böök är tillsammans med gästgivare Carl Ekberg tongivande under sammankomsten. 

Efter viss möda förmås fyra av veckans deltagare att träda fram i salongen för att berätta varsin händelserik historia från Hallandsåsen. Berättelserna utspelar sig under fyra århundraden bland bondebefolkningen på Åsen, och involverar allt från svensk-danska krig till bygderomantik.

Talarna tecknar medryckande de utvalda karaktärernas leverne, som oväntat visar sig ha beröringspunkter ända upp till de styrande kungligheterna i Stockholm. 
Under berättarveckans samvaro lär vi även känna de välrenommerade författarnas egenskaper och särdrag. När veckan närmar sig sitt slut, och det historiska pusslet läggs, framträder ett samband mellan historierna som får deltagarna att häpna.

Det litterära gästgiveriet bjuder på en historisk resa genom fyra sekel, från 1600-talet till 1900-talet. 

Läs mer om Sannsagor från Åsen