Humle förlag

Varför heter Humle förlag just Humle?

En gulbrun kanin som sitter i gräset.
Humle – kaninen som förlaget fått sitt namn efter

Linnea Dunér berättar hur förlaget fick sitt namn:

”När jag skulle hitta på ett namn åt förlaget hade jag många bra förslag, men alla var upptagna. Humle hade jag först förkastat, men så frågade jag min syster vad hon tyckte att förlaget skulle heta, och utan att veta att jag redan övervägt Humle föreslog hon just det. Jag funderade ett varv till och kom på så många anledningar att ta det att jag till slut inte kunde tänka mig något annat.

Först och främst hade jag tidigare en kanin med namnet Humle. Det var en av mina favoriter, en riktigt mysig gotlandskanin. Han gick ofta lös i trädgården, trots den risk det innebar. Han njöt så av friheten att jag tyckte det var värt risken att något skulle hända honom. På samma sätt tyckte jag det var värt att ta den ekonomiska risk det innebar att ge ut mitt manus på eget förlag, för att uppfylla min dröm.

Intill mitt hus, varifrån jag driver förlaget, växer en livskraftig humleplanta, som sommartid breder ut sig över såväl husväggen som trädgårdsmöblerna och en stor del av marken. Det är en växt som i många århundraden varit viktig för Sveriges befolkning och som har ett stort kulturhistoriskt värde, varför jag tycker det passar som namn på ett förlag som ger ut historiska romaner.

Dessutom är det latinska artnamnet för humle Humulus lupulus. Eftersom lupulus betyder ”liten varg” får förlagsnamnet även en koppling till förlagets första utgivna bokserie, Vargatider.”